Brief aan Rutte over 'hoge winstmarges' banken

woensdag 24 april 2013

Belangenorganisatie Vereniging Eigen Huis heeft premier Rutte vandaag een brief gestuurd over de steeds hoger wordende winstmarges die banken maken op hypotheken. Diverse ministeries houden zich met dit onderwerp bezig, maar tot dusver blijven maatregelen uit. De vereniging roept de premier nu op om regie te nemen en te zorgen voor effectieve ingrepen.Directe aanleiding voor de brief is het 18 april verschenen rapport ‘Concurrentie op de hypotheekmarkt’ van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daarin bevestigt de ACM volgens Vereniging Eigen Huis dat de banken forse winsten maken op hypotheken. Uit het rapport blijkt zelfs dat de winstmarges 'historisch hoog' zijn. Volgens de ACM zijn de winstmarges van banken op verstrekte hypotheken na de start van de kredietcrisis (in 2008) gestegen met gemiddeld 0,24 tot 0,74 procentpunt.

"De structurele overwinsten hebben diverse nadelen. Veel huizenbezitters betalen bruto nu al jarenlang honderden euro’s te veel aan hypotheekrente. Dit kost de schatkist het nodige geld, via de hypotheekrenteaftrek. Bovendien belemmert een hoge hypotheekrente het herstel van de woningmarkt en daarmee van de economie", stelt Vereniging Eigen Huis.

Het ACM-rapport beantwoordt volgens Vereniging Eigen Huis niet alle vragen over overwinsten. Zo is nog steeds niet duidelijk hoe hoog de winstmarges van banken op hypotheken nu precies zijn. Vereniging Eigen Huis denkt dat de werkelijke marge hoger is dan in het rapport van de ACM wordt weergegeven. Een belangrijke reden hiervoor is de suggestie in het rapport dat hypotheekverstrekking in de periode 2004 tot en met begin 2010 verliesgevend is geweest voor banken. Dit lijkt de organisatie onwaarschijnlijk.
Bron: NVM